İtalya'da yeni bir dönemin habercisi olan yasa tasarısı, son nesil nükleer enerjiye geri dönmeyi amaçlıyor. Çernobil felaketi sonrasında, 1990 yılında nükleer santraller kapatılan İtalya'da, sağ koalisyon hükümeti bu enerji türüne dönme kararı aldı. Yeni nesil küçük reaktörlerle enerji üretimine geri dönüş hedefleyen yasa tasarısı, Bakanlar Kurulu tarafından kabul edildi.
Enerjide dışa bağımlılığı azaltma arayışındaki Giorgia Meloni liderliğindeki hükümet, iktidara geldiği Ekim 2022'den bu yana nükleer enerjiye dönüş konusunu gündeme getirdi. Hükümet, nükleer enerjiye geri dönme kararı alarak, bu konuda ilk somut adımını atmış oldu.
Meloni'nin konu hakkında sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada, "Nükleer enerji, İtalya için enerji güvenliği ve stratejik bağımsızlığı sağlayabilecek güvenli, temiz, düşük maliyetli bir enerji kaynağı olabilir. Bu konuda parlamentonun görüşünü almak istiyoruz." ifadelerini kullandı.
Nükleer enerjiye dönüşün detayları hakkında bir basın toplantısı düzenleyen İtalya Çevre ve Enerji Güvenliği Bakanı Gilberto Pichetto Fratin, kabul edilen yasa tasarısının önceki nükleer deneyimlerden farklılık arz ettiğini belirtti.
Fratin, "Yeni nesil füzyon teknolojilerine tamamen farklı araçlarla yaklaşıyoruz, büyük ölçekli santrallerin mantığından ayrılıyoruz." dedi. Tasarının parlemento onayını takip eden 12 ay içinde düzenleyici işlemlerle hayata geçirilmesi planlandığını belirtti.
Bu süreç içerisinde, enerji maliyetlerinde yaşanan artışa karşı ailelere ve işletmelere yönelik 3 milyar euroluk bir mali destek paketinin kabul edilmiş olduğu da bildirildi. Meloni, faturaların yüksekliğine karşı ailelere ve işletmelere 3 milyar euroluk bir kaynak ayırdıklarını, bu miktarın yaklaşık 1,6 milyarının ailelere, 1,4 milyarının ise işletmelere tahsis edildiğini açıkladı.
İtalya, Avrupa'nın büyük ekonomilerinden biri olmasına karşın nükleer enerji üretmeyen ülkelerden biri olarak biliniyor. Çernobil'deki felaket sonrasında, nükleer enerji konusunda 2011 yılında da bir halk oylaması yapılmış ve yasağın devam etmesine karar verilmiştir. Bu, İtalya'nın nükleer enerjiye geri dönen ilk Avrupa ülkesi olacağı anlamına gelmektedir.